Een hond opvoeden lastig? Lees er alles over in deze gids!

Een hond opvoeden, veel mensen denken dat het een enorm lastige taak is, en dat kan natuurlijk ook zo zijn. Zeker als je hond al wat ouder is kan het lastig zijn om deze opnieuw op te voeden omdat de hond bepaald gedrag aangeleerd is.

 • Bij een pup opvoeden ligt het natuurlijk allemaal wat anders, je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met het opvoeden van je pup, een goed baasje zorgt er voor dat de basis voor de opvoeding direct gelegd wordt. Meestal is dit al geregeld door de fokker, waardoor de nieuwe eigenaar van een hond wat minder werk heeft aan het opvoeden van de puppy.

Veel mensen hebben weinig ervaring met pup opvoeden

Veel mensen hebben geen ervaring met het opvoeden van een pup, het is daarom slim om vooraf informatie in te winnen bij een rasvereniging of fokker. Toch is dat soms best lastig, en het kan ook makkelijk zijn om op het internet op zoek te gaan naar tips voor het opvoeden van je hond. Een ding is zeker, je bent hier aan het juiste adres.

Hond opvoeden tips, waar kun je allemaal op letten?

Wil je je hond liefdevol opvoeden en begeleiden, of je puppy vanaf het begin direct goed opvoeden? Dan raden we je aan om dit artikel goed door te lezen om alle basisinformatie in je op te nemen. Daarnaast hebben we ook nog een geweldig hond opvoeden boek beschikbaar als je het echt serieus wil aanpakken. Lees snel verder en kom alles te weten!

[toc]

Een goede opvoeding voor je hond is dus van levensbelang, het allereerste onderdeel wat erg belangrijk is bij het opvoeden is een goede socialisatie.

Dat betekent het aanleren van sociale vaardigheden, een hond of pup moet dit al op jonge leeftijd leren. Doorgaans moet een pups zo’n 7 weken bij moeder en nestgenoten blijven, dat is zo omdat de puppy in deze tijd leert hoe hij/zij zich als hond moet gedragen. Na deze periode kan een pupy naar een nieuw gezin en leert de pup hoe hij zich moet gedragen bij kinderen, volwassenen en andere huisdieren zoals een kat.

Socialisatie en je hond opvoeden

In deze periode is het belangrijk dat de hond bloot gesteld wordt aan alle normale gebeurtenissen op een dag. Denk daarbij aan stofzuigen, het rijden in een auto, het bezoeken van een markt of winkel of een bezoekje aan het lokale park.

 • Het is wel slim om dit goed voor te bereiden, je wil niet dat je pup direct aan te veel prikkels of de verkeerde prikkels wordt blootgesteld. Daardoor kan er een traumatische ervaring achterblijven waardoor je hond blijvend last kan krijgen van problemen in de rest van zijn hondenleven.

Hoe lang duurt de socialisatieperiode?

Dit kan behoorlijk verschillen, maar doorgaans is de totale duur van een socialisatieperiode zo’n 4 maanden. Het is dus belangrijk om in deze periode alle tijd en aandacht in het opvoeden van je pup te steken.

 • Door dit te doen verdien je deze tijd daarna dik terug, dat komt omdat je gemiste kansen tijdens deze periode niet makkelijk meer kunt inhalen door je hond later op te voeden.

Hoe lang duurt opvoeden pup?

Veel mensen vragen zich af, hoe moet je een pup opvoeden eerste dagen en hoe lang duurt het precies? Het antwoord is dus om direct vanaf het begin te starten met socialisatie.

 • Als je dit goed doet dan kun je binnen 3 tot 4 maanden een goed opgevoede hond hebben. Maar dit proces is natuurlijk wel iets ingewikkelder, er komen nog wat meer factoren bij kijken.

Negeren, belonen en straffen, hoe werkt dat?

Als je een hond gaat opvoeden is het erg belangrijk dat je goed gedrag blijft belonen en dat je ongewenst gedrag ombuigt of volledig negeert. Veel mensen denken dat je een hond fysieke straf moet geven bij ongewenst gedrag, maar dat is totale onzin. Het is vooral belangrijk dat je erg consequent bent in het negeren van ongewenst gedrag, daarnaast kan het ombuigen van gedrag ook erg effectief zijn.

 • Als je dit niet doet, dan kan het zijn dat je hond erg onzeker wordt. Zorg er daarom voor dat je commando’s altijd opgevolgd worden door je hond of pup. Daardoor kun je je autoriteit als baasje bevestigen en zul je merken dat je hond altijd goed naar je luistert.

Een pup of hond moet leren alleen te zijn

Je zult het vast wel herkennen, je hond durft niet alleen thuis te zijn en je wil hem niet alleen achterlaten. Toch is het belangrijk om dit wel aan je pup of hond te leren, hoe lief je hond ook is, hij/zij moet leren dat er niet altijd iemand thuis is.

 • Het is daarom aan te raden om zo vroeg mogelijk te beginnen met je hond alleen thuis te laten. Zorg er voor dat je de pup de eerste weken rustig aan zijn nieuwe woning en omgeving te laten wennen. Het is slim om daarna je pup steeds een korte periode alleen te laten, begin met een minuut en bouw dit steeds langzamer op.

Gaat het mis? Dan is het slim om de tijd dat je pup alleen is te verkorten, zorg er voor dat je dit geleidelijk blijft opbouwen tot je pup comfortabeler wordt met alleen zijn.

Het kan zijn dat je puppy er veel moeite mee heeft om alleen te zijn, zorg er daarom voor dat je dit proces niet overhaast en bouw het langzaam op. Het is erg belangrijk om dit direct goed aan te pakken, als je dit goed doet heb je er jaren lang plezier van.

Je hond alleen thuislaten, hoe kun je dit aanpakken?

Als je hond of pup eenmaal geleerd heeft om alleen te zijn kan er nog steeds genoeg misgaan, het komt maar wat vaak voor dat een hond dingen gaat vernielen, blijft blaffen of flink gaat janken als hij/zij alleen is. Dat kan komen door verveling, maar andere oorzaken zoals angst kunnen hier ook voor zorgen.

 • Het is in zo’n geval belangrijk om te zorgen voor genoeg afleiding. Je kunt je hond dan speelgoed geven, een lekker botje neerleggen of de radio laten aanstaan om voor extra afleiding te zorgen. We raden het je nogmaals aan, zorg er voor dat je je hond leert om op verschillende plaatsen alleen te zijn.

Zorg er voor dat je je pup of hond extra aandacht geeft

Als je hond veel alleen is geweest is het ook aan te raden om deze tijd te compenseren met extra aandacht. Laat de hond bijvoorbeeld extra lang uit of ga even met je pup spelen na een langere periode van verveling.

Het kan zijn dat al deze dingen niet tot resultaat hebben geleid, het is in zo’n geval slim om extra informatie in te winnen bij een hondentrainer, gedragstherapeut of om extra informatie op te zoeken in een van de vele boeken voor honden opvoeden.

Bij een hond opvoeden is het erg handig om een bench aan te schaffen. Als je nog niet weet wat een bench precies is, dat is een overdekte mand met een deurtje er in.

Je kunt ze tegenwoordig krijgen in allerlei maten en soorten, uiteindelijk moet deze plek een veilige ruimte zijn in je woning waarin de hond zich thuis voelt. Zeker als je hond meubels, bedrading of kleden aan het slopen is kan het prettig zijn om een bench aan te schaffen.

Een bench of eigen ligplaats is erg belangrijk

Daarnaast kan een bench handig zijn als je je hond of pup mee op reis wil nemen, zo kun je de hond makkelijk vervoeren of kan hij/zij makkelijk in de bench slapen als je op bezoek bent bij anderen. Het is ook aan te raden om een eigen ligplaats voor de hond/pup te maken.

Denk bijvoorbeeld aan een kleed, kussen of mandje. Doorgaans wennen pups erg snel aan een aangewezen ligplaats, als je over een oudere hond beschikt zul je merken dat die liever een eigen plaats uitkiest.

Rustige en ruime plek

Een van de belangrijkste zaken bij een ligplaats of mand is dat het een ruime en rustige plek is, we raden je af om te kiezen voor een rieten of rubberen mand omdat deze erg graag gesloopt worden door honden. Zeker hardnekkige slopers kunnen beter in een kunststoffen mand liggen. Als je kinderen hebt is het belangrijk om te zorgen dat de hond niet constant wordt gestoord als hij/zij in zijn mand ligt.

Dek risico’s van je hond of pup af

Als je een hond goed wil opvoeden is het belangrijk om bepaalde overlast tot een minimum te brengen. Doorgaans kan een hondentraining of cursus al een heel stuk helpen, maar het kan zijn dat er natuurlijk iets fout gaat.

 • Voor ongelukjes en schade door je hond kun je een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en het is ook mogelijk om een speciale dierenverzekering af te sluiten. Met een WA verzekering wordt schade aan derden door je hond afgedekt en met een dierenverzekering kun je er voor zorgen dat je niet opdraait voor de hoge kosten voor operaties en andere ongemakken van je hond of pup.

Moet je perse op cursus met je pup of hond?

Nee dat is natuurlijk niet perse nodig, maar het is wel aan te raden om in ieder geval goed onderzoek te doen naar het opvoeden van een hond. Schaf een honden opvoeden boek aan om alle kneepjes van het vak te leren, of zorg er voor dat je een puppycursus volgt. Dat kan je helpen bij het opvoeden van je hond en je leert in groepsverband het gedrag van je hond te corrigeren.

 • Ook kun je er voor kiezen om jezelf aan te sluiten bij een kynologenclub, daar kun je terecht voor vervolgopleidingen zoals de bekende cursus, de Gehoorzame Hond. Het prettige van zo’n club is dat je extra hulp krijgt bij het opvoeden van je hond of puppy. Doorgaans werken er goede instructeurs bij zo’n club en kan er extra aandacht worden besteed om je hond zich beter te laten gedragen in zijn/haar huidige omgeving.

Wat moet je vooral niet doen bij het opvoeden van een hond?

Maak bij het opvoeden van je hond of pup absoluut geen gebruik van een electroschokband, slipketting of prikband. Dit soort correctiemiddelen zijn absolute onzin en achterhaald. Al deze middelen voegen uiteindelijk niets toe aan het opvoeden van je pup en zorgen voor onnodig leed voor je hond en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Een slipketting kan daarbij gevaarlijk zijn omdat de nekspieren en halswervels beschadigd kunnen raken. Ook in de opvoeding helpen deze middelen niet tot weinig, en een jonge hond gebruik laten maken van een slipketting zorgt bijna altijd voor problemen.

 • Je kunt veel beter gebruik maken van een hondenschool waar met een positieve beloning getrained wordt. Ook kun je zelf meer moeite doen om je hond te begrijpen en om de kneepjes van het vak te leren op zo’n cursus, of door gebruik te maken van een handboek voor honden opvoeden.

Zindelijk maken van je puppy of hond

Nog een belangrijk onderwerp bij het opvoeden van een hond is zindelijkheid. Als je een puppy of hond wil opvoeden is het erg belangrijk om deze regelmatig naar buiten te laten gaan. Je moet dan zeker denken aan om de 2 uur.

Ga naar buiten net na het slapen in de ochtend, na het eten of drinken of in de avond voor het slapen gaan. Het is ook handig om gedrag goed in de gaten te houden. Vaak snuffelen puppy’s op de grond of worden er flink wat rondjes gedraaid voordat er iets gaat gebeuren.

Neem je pup mee naar buiten

Pak je puppy dan op en neem hem mee naar buiten. Je kunt dit op vaste plekken doen, of afwisselen van plekken. Het is belangrijk om buiten te wachten tot dat de pup een plasje of poepje doet. Direct daarna is het belangrijk om de hond te belonen met iets lekkers of door uitbundig te reageren.

 • Daardoor leert je hond dat hij op die plek zijn behoefte moet doen. We raden je aan om een poepzakje mee te nemen zodat je de uitwerpselen gemakkelijk kunt opruimen. Op deze manier zorg je er voor dat de pup geen gelegenheid krijgt om zijn behoefte in huis doet. Het is dus van groot belang dat je je pup goed in de gaten houdt.

Ben je druk met andere dingen? Dan raden we je aan om je pup of hond in de bench te plaatsen. Als de hond dit als een eigen plek beschouwt dan zal hij hem zo lang mogelijk schoon houden. Het is wel belangrijk om te weten dat een pup zijn behoefte nog niet al te lang kan ophouden. Het is dus slim om regelmatig even een wandeling te maken zodat de pup zijn behoefte kan doen.